روش تمیز نمودن لنز
– وقتی لنز از روی چشم برداشته می شود ، قبل از هرچیز لازم است تمیز گردد . لنزهای تماسی نرم بسیار ظریف هستند و باید با احتیاط و دقت دستکاری شوند وگرنه ممکن است آسیب ببینند .
– دستهایتان را کاملا بشویید تا کثیفی و جرم های آلوده را به چشمانتان وارد نکنید . از صابون های مرطوب کننده استفاده نکنید چون برای لنز شما خوب نیستند . دستهایتان را با حوله ای خشک کنید که پرز نداشته باشد .
– ابتدا لنز یک چشم را خارج کنید با محلول مخصوص تمیز کنید تا مواد آرایشی شسته شود . بعضی محلول ها نیاز به سائیدن لنز دارند ولی بعضی دیگر فقط با ریختن محلول روی لنز تمام رسوبات را پاک می کنند . به هنگام به کارگیری محلول پاک کننده روی لنزهای تماسی نرم ، لنز را به طور خطی ( عقب و جلو ) و نه دایره ای شکل بمالید .
– این کار باعث به حداقل رساندن احتمال پارگی و پریدگی لبه های نازک لنز می شود . از پاک کردن لبه های خارجی یعنی جایی که مواد زائد تجمع پیدا می کنند ، اطمینان حاصل نمایید . به هنگام مالش جلو و عقب لنز انگشت شما باید از لبه لنز خارج شود و به کف دست برسد تا مطمئن شوید لنز کاملا پاک شده است . سپس لنز را برگردانید و این کار را روی سطح دیگر لنز تکرار نمایید . پس از تمیز کردن لنز آن را کاملا شستشو دهید .
– بلافاصله پس از پاک کردن لنزها هرکدام را به طور کامل با محلول ضدعفونی کننده بشوئید تا مواد زائد نرم شده برداشته شوند . سپس هرکدام را در فرورفتگی مناسب خود در محفظه قرار دهید . هنگامی که هر دو لنز را در محفظه نگهداری قرار دادید هرکدام از فرورفتگی ها را به اندازه کافی با محلول ضدعفونی کننده پرکنید به نحوی که سطح لنزها را بپوشاند . پوشیده شدن کامل لنزها با محلول را کنترل کنید .
– تمام این مراحل را برای لنز چشم مقابل انجام دهید .
– هرگز به نوک ظرف محلولتان دست نزنید و آن را با هیچ سطحی مثل دست یا صورت تماس ندهید .
– هرگز لنزتان را زیر شیر آب نشوئید زیرا ممکن است آلوده شود .
– وسایل لنز تماسیتان را تمیز کنید خصوصا جای لنزتان را حتما با آب گرم تمیز بشوئید و در معرض هوا خشک کنید .
– جای لنزتان را هر ماه 1 مرتبه دور بیاندازید و از جالنزی جدید استفاده کنید تا ریسک عفونت کاهش یابد .
– لنزتان را یک بار در روز تمیز کرده و ضدعفونی کنید تا هم چشمتان سالمتر باشد و هم با لنز راحتتر باشید .
– هرگز لنز خود را به دیگران جهت استفاده قرض ندهید زیرا از این طریق علاوه بر خطر آلودگی لنز احتمال انتقال بیماریهای عفونی جدی مانند هپاتیت و ایدز وجود دارد .
آلودگی، تحریک و خشکی
«آلودگی» از سه منبع اصلی به دست می آید :
– رسوبات اشکی ( چربی ها، روغن ها، پروتئین ها، نمک ها، مایعات چشمی دیگر )
– رسوبات انگشت ( روغن، باکتری ها، نیکوتین )
– رسوبات اتفاقی ( دود ، آلودگی ها ، ریمل ، اسپری مو ، سایه چشم )
– تحریک غالبا در نتیجه تراکم مواد زائد ایجاد می شود . این تراکم روزنه های لنز تماسی نرم را می بندد و می تواند به موارد زیر منجر شود : ( ناراحتی ، بینایی ضعیف ، تحریک چشمی )
– خشکی هنگامی رخ می دهد که اشک طبیعی و مایعات چشمی دیگر از لنز تبخیر شوند : لنز ، نرمی و انعطاف خود را از دست می دهد و درعوض شکننده و ناراحت کننده می شود . بینایی تار و ضعیف می شود
نکات مهم در استفاده از لنز
– محل سکونت فرد و دسترسی وی به تجویزکننده لنز در مواقعی که مشکل حادی برای فرد ایجاد شده باشد .
– توانایی فرد در نگهداری لنز مهم است . مثلا افراد مسن ، توانایی گذاشتن و برداشتن لنز را ندارند .
– شغل فرد و محیط زندگی فرد در استفاده از لنز تماسی اهمیت ندارد .
زندگی در محیط هایی که گرد و خاک وجود دارد، وجود دود ، هوای بسیار سرد یا بسیار گرم و نیز کمی تراکم اکسیژن مثلا در مناطق کوهستانی را باید درنظر داشت .
اصولا نگهداری لنزهای تماسی نرم به خوبی وضعیت اول آنها یعنی محافظت آنها در برابر آلودگی ، تحریک ، خشکی می باشد .